Tämä kirjoitus on viides osa seitsemänosaisessa Googlen palveluita käsittelevässä sarjassamme. Seuraava kirjoitus käsittelee Business Profilea. Aiemmat kirjoitukset käsittelevät Analyticsia, Adsia, AdSenseä ja Search Consolea.

Google Tag Manager on maksuton taginhallintajärjestelmä (TMS, tag management system), jonka avulla verkkosivuston tai mobiilisovelluksen tagien päivittäminen käy näppärästi. Tageilla tarkoitetaan analytiikkaan, markkinointiin sekä tukipalveluihin liittyviä lähdekoodiin lisättäviä koodinpätkiä, jotka mahdollistavat palveluiden integroimisen verkkosivustolle tai sovellukseen.

Tag Managerin avulla sivustolle tai sovellukseen voi määrittää seurantatageja sekä triggereitä, jotka käynnistävät tagin kun jotain tapahtuu; triggerinä voi toimia esimerkiksi klikkaus. Tag Manageriin voi myös luoda muuttujia helpottamaan ja yksinkertaistamaan tagien määrityksiä. Muuttuja täsmentää tagin lähettämiä tietoja tai sen triggeriä ja on käytännössä jokin muuttuva arvo, kuten vaikkapa päivämäärä. Verkkosivustolle tai mobiilisovellukseen asennetut tagit, triggerit ja muuttujat sekä näiden määritykset muodostavat yhdessä säilön (container).

Parhaana käytäntönä pidetään yhden säilön määrittämistä verkkotunnusta kohden, vaikka saman Tag Manager -tilin kautta voikin hallinnoida useamman sivuston tageja. Tag Manager -tili on yrityskohtainen ja ylin Tag Managerissa käytettävä taso. Mikäli yrityksellä on vaikkapa kaksi verkkokauppaa eri sivustoilla, luodaan näitä varten yksi Tag Manager -tili yrityksen nimissä ja tämän alle lisätään kaksi eri säilöä, kummallekin sivustolle omansa.

Mitä hyötyä Tag Managerin käytöstä on?

Tag Managerin käytön etuja ovat tagien hallinnan helppous, tagien lähdekoodiin sijoittamiseen liittyvien virheiden estäminen sekä verkkosivuston nopeuden parantuminen. Mikäli verkkosivulle on lisätty useampia tageja, voivat ne hidastaa sivun latautumista sillä jokainen tagi käsitellään yksitellen. Sivuston hidastelu huonontaa käyttäjäkokemusta ja esimerkiksi sivuston sijoittumista Googlen hakutuloksissa. Tag Managerin ollessa käytössä sivuston lähdekoodiin lisätään ainoastaan yksi tagi, säilö, joka sisältää kaikki sivuston tagit. Tämä minimoi latauspyyntöjen määrän ja estää sivuston turhan hidastumisen.

Tagien asentaminen sivuston lähdekoodiin sisältää myös aina riskin sille, että tagi lisätään väärin tai puutteellisesti. Tag Managerin käyttö poistaa tämän riskin, sillä uusi tagi lisätään säilöön, joka on jo sivuston lähdekoodissa. Tagien lisäämisen lisäksi myös niiden poistaminen ja muokkaaminen onnistuu Tag Managerissa huomattavasti helpommin kuin perinteisellä tyylillä.

Useimmat Tag Manager -toteutukset alkavat Googlen mukaan Google Analyticsin sivunkatselutagin käyttöönotolla. Analyticsin käyttöönotto vaatii joka tapauksessa tagin asentamisen sivustolle, joten samalla vaivalla kannattaa ottaa Tag Manager käyttöön ja asentaa Analyticsin tagi sen avulla.

Miten Tag Manager otetaan käyttöön?

Tag Managerin käyttöönotto edellyttää hieman vaivannäköä, mutta sen jälkeen tagien asentaminen on todella nopeaa ja helppoa.

  1. Luo Tag Manager -tili ja säilö tai lisää säilö aiemmin luodulle Tag Manager -tilille. Tag Manager -tilin luomiseen vaaditaan olemassa oleva Google-tili.
  2. Asenna säilö verkkosivustolle tai mobiilisovellukseen. Verkkosivustolle lisättäessä säilön JavaScript-koodi tulee lisätä mahdollisimman ylös jokaisen sivun header-osiossa, jonka alku on merkitty <head> sivuston lähdekoodissa. Mikäli käyttäjän selain ei tue JavaScriptiä, ei header-osioon upotetusta koodinpätkästä ole hyötyä eivätkä tagit toimi. JavaScript-ongelman voi kiertää lisäämällä toisen koodinpätkän sivun body-osioon, jonka alku on merkitty <body> sivuston lähdekoodissa. Mobiilisovellusten osalta säilön asennukseen käytetään Firebase SDK:ta.
  3. Lisää tarvittavat tagit säilöön kirjautumalla Tag Managerin käyttöliittymään selaimessa. Yleisimmille tageille löytyy työkalusta valmiita pohjia.
  4. Julkaise säilö. Valmista tuli!

0 Kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.