Tämä kirjoitus on järjestyksessään neljäs seitsemänosaisessa Googlen palveluita käsittelevässä blogisarjassamme. Sarjan aiemmat osat käsittelevät Google Analyticsia, Google Adsia ja Google AdSenseä. Seuraavalla viikolla kerromme Google Tag Managerista.

Google Search Console on maksuton selainpohjainen työkalu, joka auttaa sivuston ylläpitäjää parantamaan sivuston sijoittumista Google-hakutuloksissa ja ymmärtämään, mitkä tekijät sijoitukseen vaikuttavat. Search Console tarjoaa tietoa siitä, miten Google Haku kerää ja järjestää tietoa, ja hakuanalyysien avulla voi optimoida sivuston sisältöä sekä analysoida sivuston näyttökertoja, klikkauksia ja sijaintia Google Haussa.

Mitä kaikkea Search Consolen avulla voi tehdä?

Search Consolen työkaluilla ja raporteilla on monia hyödyllisiä sovelluskohteita. Niiden avulla voit muun muun muassa:

 • varmistaa, että Google löytää ja voi indeksoida sivustosi
 • vastaanottaa ilmoituksia Googlen kohdatessa sivustolla esimerkiksi indeksointiin tai spämmiin liittyviä ongelmia
 • korjata indeksointiin liittyviä ongelmia ja pyytää päivitetyn sisällön uudelleenindeksointia
 • tarkastella Google Haun dataa sivuston osalta. Dataa löytyy muun muassa siitä, millä hakukriteereillä sivusto näytetään, kuinka usein sivusto näkyy Google-haussa, ja kuinka usein hakutulosta on klikattu.
 • suorittaa Google Haun toimintojen vianetsintää
 • katsoa, mitkä sivustot linkittävät sivustollesi

AMP-tulokset, mobiilitulokset ja rich-tulokset

Hakutuloksiin on mahdollista tehdä parannuksia, jotka lisäävät hakutuloksen arvoa käyttäjälle sekä tarjoavat lisätietoa tai toiminnallisuuksia. Haun parannukset käydään läpi URL-tarkastustyökalun raportissa omassa osiossaan ja ne sisältävät AMP-sivut (Accelerated Mobile Pages), mobiilikäytön ja rich-tulokset.

AMP on mobiiliverkkoon suunniteltu sivun muoto, jonka avulla sivut latautuvat mobiililaitteilla äärimmäisen nopeasti. AMP-sivut muistuttavat HTML-sivuja, mutta niillä on omat Google-tagit. AMP-tilaraportin avulla voi korjata AMP-sivuja koskevat virheet, jotka estävät niitä näkymästä Googlen AMP-hakutuloksissa.

Mobiilikäytettävyysraportti puolestaan auttaa sivuston mobiilikäytettävyyden testaamisessa ja kehittämisessä. Raportissa luetellaan ne sivuston sivut, joilla esiintyy mobiililaitteilla käytettävyysongelmia.

Kolmas raportoitu parannus koskee rich-tuloksia. Rich-tulokset ovat Google Haussa näytettäviä tuloksia, jotka rakentuvat muustakin kuin pelkästä tekstilinkistä. Rich-tulokset käsittävät esimerkiksi reseptit, työpaikkailmoitukset, podcasteja, sovelluksia ja videoita; täysi lista rich-ominaisuuksista löytyy täältä. Rich-raportti paljastaa, mitkä sivustosi rich-tulokset olivat Googlen luettavissa ja miten rich-tulosten virheet korjataan. Rich-tulosraportit ovat tulostyyppikohtaisia.

Miten Google Search Console otetaan käyttöön?

Google Search Consolen saa otettua käyttöönsä etenemällä tämän ohjeen mukaan:

 1. Vahvista sivuston omistajuus.
 2. Varmista, että Google voi löytää ja lukea sivusi. Näet indeksoinnin kattavuus -raportista kaikki sivusi, jotka Google on indeksoinut tai yrittänyt indeksoida.
 3. Käy läpi mobiilikäytön ongelmat, jotka sivustolta löytyy. Tässä apunasi on mobiilikäytettävyysraportti.
 4. Lataa sivustokartta eli sitemap Search Consoleen. Google löytää sivustosi sivut ilman sivustokartan lataamistakin, mutta sivustokartan lisääminen saattaa nopeutta prosessia.
 5. Seuraa sivuston suoritumista tulosraportin avulla. Tulosraportti näyttää Google-hakutuloksista sivustollesi kertyneen liikennemäärän kyselyjen, sivujen ja maiden mukaan lajiteltuna sekä näille kaikille trendit impressioiden, klikkausten ja muiden mittareiden osalta.

Search Consoleen ei tarvitse kirjautua joka päivä. Työkalu lähettää sähköpostitse ilmoituksen, jos Google havaitsee sivustolla uusia ongelmia. Tili kannattaa tarkistaa esimerkiksi kerran kuukaudessa tai aina, kun teet muutoksia sivuston sisältöön.


0 Kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.