Tämä teksti on kolmas osa Googlen palveluita käsittelevässä blogisarjassamme. Seuraavalla viikolla esittelemme Google Search Consolen. Sarjan aiemmissa osissa tutustuttiin Google Analyticsiin ja Google Adsiin.

Verkkosivuston luomisen yhtenä tarkoituksena on useimmiten ansaita omistajalleen rahaa. Jotkin rahanansaintakeinot ovat itsestäänselviä, kuten esimerkiksi tuotteiden tai palveluiden myyminen sivustolla. Sivuston kautta voi kuitenkin ansaita muillakin tavoilla ja nykyisin moni saakin lisätienestejä sivustonsa kautta mainostuloista.

Google AdSense on työkalu, jonka avulla sivustojen omistajat voivat sijoittaa Google Ads -mainoksia sivustoilleen. Se yhdistää sivuston omistajan mainostajiin ja tienaa sivuston omistajalle rahaa joka kerta, kun ihmiset klikkaavat sivustolle sijoitettua mainosta.

Mainostajat käyttivät Google-mainontaan yhteensä huikeat 209.49 miljardia dollaria vuonna 2021. Sivustojen omistajat ovat jo laajalti varmistaneet oman osuutensa tästä potista, sillä AdSense on käytössä jo yli yli 40 miljoonalla sivustolla. Mukaan kannattaa liittyä, sillä hävittävää ei ole – AdSensen käyttöönotto ja käyttö ovat täysin maksuttomia!

Miten Google AdSense toimii?

Google käyttää mainosten sivustoille sijoittamiseen huutokauppajärjestelmää, jossa eniten tarjonneen mainostajan mainos näytetään sivustolla. Mainokset valitaan sivuston markkina-alueen sekä sivuston kävijöiden kiinnostuksen kohteiden mukaan. Vastineeksi mainostensa näyttämisestä Google maksaa sivuston omistajalle komissiota eli pientä rahallista korvausta jokaista mainoksen klikkausta kohtaan.

AdSensen käyttö on turvallista ja läpinäkyvää niin mainostajalle kuin mainosten julkaisijalle työkalun toimintaperiaatteen vuoksi. Google toimii välittäjänä mainostajan ja julkaisijan välillä ja valvoo prosessin etenemistä tavalla, joka on selkeä kaikille osapuolille; kaikkia olennaisia mittareita voi seurata omalla Google-tilillään.

Millaisia mainoksia näytetään?

Sivuston omistaja pääsee itse määrittelemään, millaisia mainoksia sivustolla näytetään ja mihin ne sijoitetaan sivustolla. Mainosten ulkoasua voi lisäksi muokata, jotta ne sointuvat paremmin sivuston ulkonäköön ja yleisilmeeseen.

AdSense-mainokset voivat olla tyypiltään esimerkiksi kuvia, tekstiä tai videoita useissa eri kokoluokissa. On mahdollista ja kannattavaakin testailla eri mainostyyppejä ja selvittää, mikä niistä toimii omalla sivustolla parhaiten. Sivuston omistajan ei kuitenkaan tarvitse itse valita kaikkia sivustolla näytettäviä mainoksia, vaan AdSense näyttää automaattisesti mainoksia, jotka sopivat sivuston sisältöön tai yleisöön.

Google tarkastaa sivustoilla näkyvät mainokset ennen niiden hyväksymistä, mikä takaa mainosten täyttävän tietyt laatustandardit. Mainokset näytetään sellaisilla sivuilla, joiden sisältöön ja käyttäjien mielenkiinnon kohteisiin ne sopivat; ideaalitilanteessa mainokset voivat siis tuoda lisäarvoa sivustosi vierailijoille.

Käyttöönotto ja käyttö

AdSense-ohjelmaan liittyminen edellyttää kelpoisuusvaatimuksien täyttämistä, AdSenseen yhdistettyä sivustoa, Google-tiliä sekä pankkitiliin liitettyä puhelinnumeroa ja postiosoitetta.

Google AdSensen käyttöönotto onnistuu näin.

  1. Ota käyttöön Google-tili ja lisää tilille maksutietosi, joiden avulla Google tilittää mainosnäyttöjen tulot.
  2. Yhdistä sivustosi Google AdSenseen liittämällä pieni koodinpätkä verkkosivustolle.
  3. Valitse mainosten sijoittelukohdat.
  4. Luo ja näytä mainoksia sivustollasi.

Lisätienestien hankkiminen valheellisilla AdSense-klikkauksilla ei ole kannattavaa, sillä Googlella on hyvin tarkka ja monimutkainen valheellisten mainosklikkausten tunnistusjärjestelmä. Pitäydy siis rohkaisemasta sivuston kävijöitä klikkailemaan mainoksia ylenpalttisesti äläkä käy itse klikkailemassa omia mainoksiasi; omien mainosten klikkaaminen mistä tahansa syystä on myös kielletty AdSense-ohjelmasäännöissä. Google voi pahimmassa tapauksessa jäädyttää tai sulkea AdSense-tilin kokonaan, mikäli se havaitsee huijausyrityksen.


0 Kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.