Tämä teksti on toinen seitsenosaisesta sarjastamme, jossa käsittelemme Googlen palveluita. Seuraavalla viikolla vuorossa on Google AdSense. Ensimmäinen teksti, jossa perehdytään Google Analyticsin saloihin, löytyy täältä.

Google Ads on verkkomainostusohjelma, jonka avulla yritykset voivat luoda mainoksia ja tavoittaa netin käyttäjiä silloin, kun nämä hakevat yrityksen tarjoamia tuotteita tai palveluita netistä.

Google Ads on monien muiden Googlen palveluiden tapaan vaihtanut nimeään vuosien saatossa ja tunnettiin aiemmin nimellä Google AdWords. Google-mainonta käsitti aiemmin ainoastaan avainsanamainonnan, mutta mainostamismuotojen monipuolistumisen myötä palvelun nimi alkoi olla epäsopiva ja huonosti kuvaava – olihan saman palvelun kautta mahdollista mainostaa vaikkapa Youtubessa. Tämän johdosta nimi lyheni heinäkuussa 2018 Google Adsiksi.

Googlen on maailman vierailluin verkkosivusto ja esimerkiksi maaliskuussa 2022 sivulla vierailtiin 90,8 miljardia kertaa. Google dominoi lisäksi hakukonemarkkinoita 92 % markkinaosuudellaan seuraavan kilpailijan Bingin seuratessa perässä alle kolmen prosentin osuudella. Googlessa tehtiin tämän jutun kirjoitushetkellä 101 896 hakua sekunnissa. Lukujen valossa ei siis pitäisi olla epäselvää, miksi Googlessa näkyminen kannattaa mikäli mielii yritykselleen näkyvyyttä internetissä!

Maksettu Google-mainonta antaa mainostajalle mahdollisuuden ottaa ohjat omiin käsiinsä ja saavuttaa kohdeyleisö nopeammin ja tehokkaammin kuin tilanteessa, jossa pitäisi vain odotella ihmisten löytävän tiensä sivustolle orgaanisesti. Jopa 65 % ihmisistä klikkaa hakusanojaan sisältäviä mainoksia silloin, kun he ovat ostamassa jotakin tuotetta netistä, mikä tarkoittaa samalla myös sitä, että orgaanisten hakutulosten osuudeksi jää vain 35 %. Myynnin lisääminen ei ole ainoa syy käyttää Google Ads -mainontaa, vaan sitä voi hyödyntää esimerkiksi myös tietoisuuden lisäämiseen. Esimerkkinä tästä toimii luonnonkosmetiikkabrändi Schmidt’s Naturals, joka käytti menestyksekkäästi Youtube-mainontaa bränditietoisuuden nostamiseen millenniaalien keskuudessa ja tavoitti näin 2,2 miljoonaa uutta käyttäjää ja nosti tietoisuutta brändistä 48 %.

Miten Google Ads toimii?

Google Ads yhdistää potentiaaliset asiakkaat tarjoamiisi tuotteisiin tai palveluihin avainsanojen avulla. Jokaiselle kampanjalle tulee valita kampanjan luomisen yhteydessä avainsanoja, jotka ovat joko yksittäisiä sanoja tai pidempiä lausekkeita. Mainoksesi näytetään kampanjabudjetistasi ja kilpailijoidesi budjetista riippuen sellaisille henkilöille, jotka tekevät Google-hakuja samankaltaisilla termeillä.

Käyttäjän tehdessä Google-haun, suorittaa Google Ads nopean mainoshuutokaupan, jonka tuloksia kutsutaan mainosten sijoituksiksi. Sijoitus määrittelee sen, missä mainos näkyy mikäli se ylipäänsä näytetään. Mainoksen sijoitus perustuu viiteen tekijään.

Hinta – enimmäissumma, jonka on valmis maksamaan klikkauksesta. Lopullinen maksettu summa on usein alle enimmäissumman.

Mainosten ja laskeutumissivun laatu – Google Ads tarkistaa mainoksen ja sen laskeutumissivun osuvuuden ja hyödyllisyyden ja pisteyttää ne laatupistein.

Kynnysarvot – mainoksen on täytettävä tietyt kynnysarvot laadun varmistamiseksi. Kymnysarvoista voi lukea lisää täältä.

Hakukonteksti – mainoksen sijoitukseen vaikuttavat myös esimerkiksi käytetyt hakutermit, haun maantieteellinen sijainti, hakuun käytetty laite ja muut sivulla näkyvät mainokset.

Laajennusten ym. odotetut vaikutukset – mahdolliset mainoslaajennukset, esimerkiksi vaikkapa puhelulaajennus, voivat vaikuttaa mainosten toimivuuteen.

Missä Google Ads -mainoksia näytetään?

Google Ads -mainoksia näytetään Google-verkostossa, joka käsittää Googlen sivustot, Googlen kumppanien sivustot sekä esimerkiksi mobiilisovellukset, joissa mainoksia voidaan näyttää. Google-verkosto on jaettu kahteen ryhmään, joiden avulla mainosten näyttöpaikan hallinnointi onnistuu paremmin.

Google-hakuverkosto sisältää Googlen hakutulossivut, muut Googlen sivut kuten Mapsin ja Shoppingin sekä kumppanien hakusivustot

Display-verkostosisältää Googlen sivustot, kuten Youtuben, Bloggerin ja Gmailin sekä tuhansittain kumppanien verkkosivustoja. Display-verkosto käsittää yli kaksi miljoonaa verkkosivustoa, videota ja sovellusta, jotka tavoittavat 90% internetin käyttäjistä maailmanlaajuisesti.

Uudet mainoskampanjat asetetaan oletusarvoisesti näyttämään mainoksia koko Google-verkostossa, jotta mainokset saavat parhaiten näkyvyyttä.

Mainontaa voi kohdistaa eri yleisösegmenteille, jolloin on mahdollista tavoittaa potentiaalisia asiakkaita esimerkiksi niiden käyttäjien parista, jotka ovat ostoaikeissa tai jotka kuuluvat samantyyppiseen segmenttiin.

Jotkin mainostyypit eivät näy hakuverkostossa tai Display-verkostossa, vaan ne ovat alustaspesifejä. Tällaisia mainoksia ovat sovelluksen käyttöön aktivoivat mainokset, Gmail-mainokset ja videomainokset, joita näytetään vastaavasti mobiilisovelluksissa, Gmailissa tai Youtubessa.

Onko Google Ads -mainonta kallista?

Google Ads -mainontaan kuluu juuri sen verran rahaa kuin haluat! Budjetti on itse päätettävissäsi, eikä työkalu ylitä budjettia itsenäisesti. Itse määriteltävä budjetti mahdollistaa pienenkin yrityksen Ads-mainonnan aloittamisen. Vähimmäisbudjettia ei ole määritelty, eikä mainonnasta peritä kiinteää kuukausimaksua.

Miten aloitan Google Adsin käytön?

Google Adsin käytön aloittaminen käy kätevästi: Google Ads -tilin käyttöönoton jälkeen tarvitsee enää luoda ensimmäinen mainoskampanja sekä suunnitella sille avainsanat, budjetti ja sisältö. Google Ads on monien mahdollisuuksien palvelu, minkä vuoksi sen käytön aloittaminen voi tuntua hankalalta runsaslukuisten ohjeiden vuoksi. Kannattaa vilkaista esimerkiksi nämä parhaat Google Ads -käytännöt, jotka on kerätty yhteen kokoelmaan Googlen sivuille.


0 Kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.