Seitsemän osaa käsittävässä blogisarjassamme esitellään tärkeimpiä Googlen palveluita. Ensi viikolla vuorossa on Google Ads.

Kaupankäynnin ja mainonnan siirtyminen verkkoon on alkanut jo vuosia sitten, eikä tahti näytä ainakaan hidastuvan. Uudenlaisen kaupankäynnin aikakautena yritysten on hyödynnettävä entistä tarkemmin verkkomainontaan käyttämänsä rahat, sillä kilpailu on kovaa. Miljoonat yritykset koosta riippumatta hyödyntävät Google Analyticsin tarjoamaa dataa ymmärtääkseen asiakkaidensa mieltymyksiä paremmin ja parantaakseen heidän kokemuksiaan asiakkaina.

Google Analytics on verkkoanalytiikkatyökalu, jonka avulla voi seurata ja analysoida verkkosivuston tai sovelluksen toimintaa. Google Analytics kerää laajalti dataa sekä koostaa raportteja verkkosivuston liikenteestä sekä vierailijoiden käyttäytymisestä sivustolla.

Google Analyticsistä julkaisiin ensimmäinen versio vuonna 2005. Paranneltu ja uusi versio nimeltään Universal Analytics (UA) julkaistiin vuonna 2012 ja viimeisin versio Google Analytics 4 (GA4) lokakuussa 2020. Universal Analytics on yhä laajalti käytössä, mutta keskitymme tässä tekstissä Google Analytics 4:ään, sillä uusien käyttäjien on syytä ottaa käyttöönsä tämä versio.

Google Analyticsin toimintaperiaatteet

Analytiikkatyökaluja koskevat vaatimukset ovat vuosien varrella muuttuneet ja erityisesti yksityisyydensuojaan liittyviä asioita pidetään nykyisin erityisen tärkeänä. Tämän lisäksi kuluttajat ovat siirtyneet käyttämään yhä useampia alustoja, jolloin sama henkilö voi tehdä ostoksia verkossa tilanteen mukaan esimerkiksi tietokoneella, puhelimella tai tabletilla. Vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa todettiin markkinoijien ykkösprioriteetin olevan analytiikkadatan parempi käyttö ja että käytettävissä olevat analytiikkaratkaisut hankaloittavat kokonaiskuvan näkemistä. Tähän tarpeeseen kehiteltiin vastauksena Google Analytics 4.

Google Analytics 4:n ja sen edeltäjän Universal Analyticsin datanjärjestely ja -keruu toimivat eri logiikalla. UA:n toiminta perustuu yksittäisiin sessioihin ja helppolukuiseen, evästeistä kerättävään dataan. GA4 toimii puolestaan useilla alustoilla, on vähemmän riippuvainen evästeistä ja käyttää tapahtumapohjaista mallia käyttäjäkeskeisen mittausdatan tuottamiseksi. Tapahtumapohjainen malli prosessoi jokaisen tapahtuman omanaan verrattuna sessiopohjaiseen malliin, jossa käyttäjien interaktiot niputettiin yhteen aikamääreen perusteella. GA4 on tästä syystä joustavampi ja ennustaa sivustovierailijoiden käytöstä UA:ta paremmin.

GA4 on entistä voimakkaampi työkalu silloin, kun sitä käytetään yhdessä muiden Googlen palveluiden kanssa. Googlen mukaan McDonald’s Hong Kong onnistui kasvattamaan mobiilisovelluksen kautta tehtyjä tilauksia muodostamalla Analyticsissa ennustetun yleisön todennäköisistä ostajista ja viemällä sen Google Adsiin. Mobiilisovelluksen tilaukset kasvoivat yli kuusinkertaisesti, ROI-luku parani, liikevaihto kasvoi ja tapahtumakohtaiset kustannukset pienenivät 63%.

Miten Google Analyticsin käyttö hyödyttää yritystäni?

GA4 on suunniteltu auttamaan yritystäsi saavuttamaan tavoitteensa, liittyvätpä ne sitten esimerkiksi myynnin tai liidien lisäämiseen, latauskertojen määrään tai asiakkaiden sitouttamiseen.

Ymmärrä asiakkaitasi paremmin

Tapahtumapohjaisen mittausmallin ansiosta saat täydellisen kuvan asiakkuuden elinkaaresta, joka ei ole pirstaloitunut alustakohtaisesti ja jota ei ole järjestetty itsenäisiksi istunnoiksi.

Googlen mukaan brittifirma Gymshark otti GA4:n käyttöön sivustolleen ja sovellukseensa ymmärtääkseen paremmin käyttäjien liikkeitä myyntiputkessa. GA4:n käytön myötä tuotesivujen klikkausprosentti kasvoi viidellä, käyttäjien drop off -prosentti pieneni yhdeksällä ja Gymsharkin asiakaspolkuanalyyseihin käytetty aika väheni 30%.

Paranna markkinoinnin ROI-lukua

GA4 käyttää dataan perustuvaa attribuutiota analysoidakseen markkinoinnin vaikutusta koko asiakaspolun aikana. Dataan perustuva attribuutio antaa Analytics-tietojen perusteella arvoa muillekin kuin viimeisimmälle klikkaukselle ja auttaa ymmärtämään, kuinka eri markkinointitoimenpiteet yhdessä vaikuttavat konversioihisi. Analyysin voi viedä lisäksi Google Adsiin ja Google Marketing Platformin mediatyökaluihin kampanjoiden optimoimiseksi.

Määrittele käyttäjätietojen keräys maakohtaisesti

Tietosuojan hallinnointi onnistuu GA4:ssä maakohtaisesti, joten voit hallita ja minimoida käyttäjätason tietojen, kuten evästeiden ja metatietojen, keräämistä mutta säilyttää kuitenkin samalla tärkeimmät mittaustoiminnot.

Ota avuksi koneoppiminen

GA4 hyödyntää koneoppimista, joka tuottaa kehittyneitä ja ennakoivia havaintoja (engl. insights) käyttäjien käyttäytymisestä sekä konversioista. Koneoppimisen avulla luodaan myös uusia yleisöjä käyttäjistä, jotka ovat esimerkiksi todennäköisesti ostamassa jotakin tai perumassa tilauksensa.

Miten otan Analyticsin käyttöön?

Google Analyticsin käyttöönotto edellyttää Analytics-tilin luomista ja Analytics-tagin lisäämistä verkkosivuille. Tagin voi lisätä verkkosivuille joko suoraan tai Google Tag Manager -taginhallintajärjestelmän avulla. Googlen oma ohjeistus Analyticsin käyttöönottoon löytyy täältä.

Google on ilmoittanut päättävänsä Universal Analyticsin tuen heinäkuussa 2023. UAn dataa ei prosessoida enää 1.7.2023 jälkeen, minkä vuoksi Google onkin kehottanut sen käyttäjiä siirtymään Google Analytics 4 -palveluun ennen sitä.


0 Kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.