Apua! - tukisivusto auttaa


palaa etusivulle

SSH


SSH eli Secure Shell on ohjelmisto, jolla voit kirjautua toiseen tietokoneeseen tietoverkossa, suorittaa käskyjä etäkoneessa ja siirtää tiedostoja koneiden välillä.

SSH tarjoaa vahvan käyttäjätunnistuksen (autentikointi) ja turvallisen kommunikoinnin avoimessa verkossa. SSH on tarkoitettu korvaamaan ohjelmat kuten telnet, rlogin, rsh, ja rcp.

SSH-ohjelmisto on käytännössä pääteohjelma kuten "telnet", ja käyttö on samanlaista, mutta ohjelma suorittaa käyttäjän sitä huomaamatta kaiken verkkoon menevän tekstin salakirjoituksen ja verkosta tulevan tekstin salakirjoituksen purun.

Miksi tieto pitäisi salakirjoittaa? Käyttäjän kirjautuessa sisään tietokoneelle ensimmäisiä asioita mitä hän tekee, on käyttäjätunnuksen ja salasanan välittäminen koneelle. Mahdollinen verkkoon murtautunut henkilö voi tietyissä olosuhteissa katsella verkon liikennettä ja nähdä mm. käyttäjätunnuksia ja salasanoja ja murtautua järjestelmiin, joihin hänen ei pitäisi päästä. Kun kaikki verkossa liikkuva tieto salakirjoitetaan, mahdolliset verkon kuuntelijat eivät pysty saamaan selville heille kuulumatonta. Salakirjoitusohjelma samalla varmistaa, että liikenteen vastaanottaja on juuri se järjestelmä, jonne liikenteen kuuluukin päätyä.

Lisätietoa englanniksi saat mm. täältä


Mikäli et löytänyt tukisivuilta vastausta ongelmaasi, ota yhteyttä Helpdeskin kautta.