Apua! - tukisivusto auttaa


palaa etusivulle

Millainen on hyvä salasana

Sisällysluettelo

Miksi panostaa salasanan turvallisuuteen?

Salasanan turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta tietoturvamurron riski pienenisi. Tietoturvamurtoihin syyllistyvät ns. hakkerit rikkovat uhriensa yksityisyyden suojaa ja tyypillisesti aiheuttavat myös taloudellista vahinkoa. Saman salasanan käyttäminen useammalla verkkosivulla on huono idea, koska hakkeri testaa ensitöikseen murtamaansa salasanaa muihin palvelimiin, joihin hän voi saamiensa tietojen perusteella uhrin yhdistää. Salasana voidaan saada selville arvaamalla tai tietokoneella murtamalla.

Hyvät salasanat

Koneellisen murtamisen vaikeuteen vaikuttaa kriittisesti merkkien määrä ? mitä pidempi sitä vaikeampi murtaa. Hyvän salasanan minimi pituus on 8 merkkiä, mutta se saa mielellään olla 12 merkkiä tai enemmänkin. Hyvän salasana koostuu isojen ja pienten kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmästä, se ei kuitenkaan ole ulkopuolisten arvattavissa, näin ollen se ei voi olla perheenjäsenen syntymäpäivä tai vaikka äitisi tyttönimi.

Hyviä salasanoja:
- vrjh#UY68dsO
- KRY5j8k=fgDE
- Bgf5y7l&%Sar

Muistamisen tueksi

Yllä olevien salasanojen muodostukseen ei ole käytetty mitään logiikkaa, mikä tekee niiden muistamisesta vaikeaa. Muistamisen helpottamiseksi voi kehittää jonkun itselle helpon systeemin, jonka avulla luo salasanansa. Hyvän salasanan pohjana voi myös toimia persoonaton sana ylimääräisillä kirjaimilla, isoilla kirjaimilla sekä numeroilla muokattuna, mikäli uskoo sen helpottavan muistamista.

Esimerkiksi:
- xc64eTupihA7
- liNJa8g7auTo

Huonot salasanat

Salasanaa muodostaessa kannattaa välttää liian yksinkertaista rakennetta (vain yhdenlaisia merkkejä), lyhyyttä ja arvattavuutta. Myös suosituimpien salasanojen karikkoa on syytä varoa, sillä niitä tietoturvamurtoa yrittävä kokeilee ensimmäisenä.

Suosituimpia ja muuten huonoja salasanoja:
- password
- abc123
- 123456
- lemmikkien nimet, merkkipäivät, lempiohjelmat ym. tiedot, jotka löytyvät/ovat pääteltävissä julkisista tiedoistasi


Mikäli et löytänyt tukisivuilta vastausta ongelmaasi, ota yhteyttä Helpdeskin kautta.